In de uitzending van Hart van Nederland van zondag 11 november jl. werd, ons inziens, de indruk gewekt dat de Tatrahond thuis zou horen op een lijst van Hoog Risico honden. De uitzending was naar onze mening suggestief omdat nergens duidelijk werd welke hond of welk ras betrokken was bij het bijtincident zoals getoond in de reportage.
Er kwam een Tatrahond in beeld waarover verteld werd dat deze onder meer gebruikt wordt ter bescherming van de schapen tegen wolven en beren en dat het ras zeer terughoudend zou zijn. Wij spreken niet tegen dat het ras niet alledaags is en eenvoudig om op te voeden.

Fokkers van pups gekocht bij een door de rasvereniging erkende fokker, hebben het beste met het ras voor. Zij zullen uitsluitend ouderdieren inzetten die voldoen aan de gezondheidseisen en een goed en sociaal karakter hebben. Deze pups worden bij de fokker in huiselijke kring groot gebracht om ze voor te bereiden op een leven in een drukke maatschappij. Nieuwe eigenaren moeten hier uiteraard een vervolg op geven en worden daarbij zo goed mogelijk begeleid indien nodig. Een goede start en socialisatie is voor dit ras van essentieel belang alsmede een baas die de karaktereigenschappen en de aard van een Tatrahond begrijpt.

Laten we er samen, eigenaren, fokkers en rasverenigingen, voor zorgen dat ons geliefde ras ver weg blijft van een dergelijke lijst. Feit is, een goed gesocialiseerde en opgevoede Tatrahond is een geweldige kameraad en gezinshond die prima functioneert in onze samenleving.

De Tatra een hoog risico hond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!